Top Button

Τουριστική βίζα

Επισκόπηση

Θα πρέπει να γνωρίζετε οτι μπορείτε να καταθέσετε αίτηση για βίζα το πολύ τρεις μήνες πριν απο την ημερομηνία του ταξιδιού σας.

Οι απλές τουριστικές βίζες χορηγούνται στους πολίτες της Ελλάδας,σε πολίτες άλλων χωρών ή σε ανιθαγενείς που εισέρχονται στη Ρωσική Ομοσπονδία για βραχυπρόθεσμη παραμονή στη χώρα για σκοπούς τουρισμού (επίσκεψη σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές, περιηγήσεις σε αξιοθέατα) με βάση την επιβεβαίωση ότι ο αλλοδαπός τουρίστας πρόκειται να φιλοξενηθεί από έναν ρωσικό ταξιδιωτικό πράκτορα.

Η μέγιστη περίοδος ισχύς μιας τουριστικής θεώρησης εισόδου (Visa) δεν είναι πάνω από 30 ημέρες.

Μια τουριστική βίζα επιτρέπει στους επισκέπτες να εισέλθουν στη χώρα για τη διεξαγωγή σύντομων επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων, να παρακολουθήσουν εκθέσεις, δημοπρασίες και να κάνουν ιατρικές επισκέψεις ή εξετάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι ο ξένος τουρίστας αναμένεται, θα πρέπει να τεθεί στο πεδίο «σκοπός της επίσκεψης»η αιτιολογία «τουρισμός με ειδικό σκοπό», και η βίζα θα εκδοθεί για τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται, προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση, όπως φαίνεται στην επιβεβαίωση της διαμονής (εφόσον αυτή δεν είναι μεγαλύτερη των 30 ημερών).

Οι τουριστικές θεωρήσεις (Visas) για τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι είτε μονής εισόδου είτε διπλής εισόδου. Με βάση τις διακρατικές συμφωνίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ελλάδα, την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ, οι πολίτες αυτών των χωρών μπορούν να αιτούνται τουριστικές θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων.

Οι τουριστικές θεωρήσεις διπλής εισόδου χορηγούνται σε αλλοδαπούς μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες, σύμφωνα με τα έγγραφα, ο τουρίστας σχεδιάζει να επισκεφθεί άλλες χώρες γειτονικές της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα (το «εγγύς εξωτερικό» (CIS, χώρες της Βαλτικής)) ή κράτη από τα οποία θα επιστρέψει μέσω ρωσικού εδάφους (π.χ. Κίνα ή Μογγολία). Η διαδρομή πρέπει να αναγράφεται στο εισιτήριο του τουρίστα (ή τη βεβαίωση διαμονής του αλλοδαπού τουρίστα, που εκδίδεται από τη ρωσική οργάνωση που φιλοξενεί τον τουρίστα).

Τέλη βίζας

Για τους Έλληνες πολίτες και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα. Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Τσεχία, Σουηδία, Εσθονία) και με βάση διακρατικές συμφωνίες για πολίτες της Νορβηγίας, Δανίας, Ισλανδίας, Λιχτενσταιν και Ελβετίας.

Διάρκεια Προξενικά τέλη Χρέωση υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Μονής, διπλής εισόδου/πολλαπλών εισόδων
5-10εργάσιμες ημέρες 35 € 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 70 € 25 €

Για πολίτες εκτός ΕΕ/Πολίτες άλλων χωρών ή ανιθαγενείς


Διάρκεια

Προξενικά τέλη

Χρέωση υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)

Μονής εισόδου

5-10 εργάσιμες ημέρες

72.8 €

25 €

1-3 εργάσιμες ημέρες

145.6 €

25 €

Διπλής εισόδου

5-10 εργάσιμες ημέρες

116.48 €

25 €

1-3 εργάσιμες ημέρες

232.96 €

25 €

Πολλαπλών εισόδων

5-10 εργάσιμες ημέρες

218.4 €

25 €

1-3 εργάσιμες ημέρες

436.8 €

25 €


Για πολίτες των ΗΠΑ


Διάρκεια
Προξενικά τέλη Χρέωση υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Μονής, διπλής, πολλαπλών εισόδων
5-10 εργάσιμες ημέρες 145.6 € 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 145.6 € 25 €

Για πολίτες των παρακάτω χωρών: Ανγκόλα, Βιετνάμ. Ινδία, Καμπότζη:


Διάρκεια
Προξενικά τέλη Χρέωση υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Μονής εισόδου
5-10 εργάσιμες ημέρες 27.3 € 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 54.6 € 25 €
Διπλής εισόδου
5-10 εργάσιμες ημέρες 43.68 € 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 87.36 € 25 €
Πολλαπλών εισόδων
5-10 εργάσιμες ημέρες 81.9 € 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 163.8 € 25 €

Για πολίτες Κίνας (τα προξενικά τέλη υπολογίζονται σε δολάρια ΗΠΑ $):


Διάρκεια
Προξενικά τέλη Χρέωση υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Μονής εισόδου
5-10 εργάσιμες ημέρες 50 $ 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 80 $ 25 €
Διπλής εισόδου
5-10 εργάσιμες ημέρες 100 $ 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 130 $ 25 €
Πολλαπλών εισόδων
5-10 εργάσιμες ημέρες 150 $ 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 180 $ 25 €

Για πολίτες Ιαπωνίας (τα προξενικά τέλη υπολογίζονται σε ¥ Ιαπωνίας)


Διάρκεια
Προξενικά τέλη Χρέωση υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Μονής εισόδου
5-10 εργάσιμες ημέρες 4000 ¥ 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 10000 ¥ 25 €
Διπλής εισόδου
5-10 εργάσιμες ημέρες 4000 ¥ 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 10000 ¥ 25 €
Πολλαπλών εισόδων
5-10 εργάσιμες ημέρες 4000 ¥ 25 €
1-3 εργάσιμες ημέρες 10000 ¥ 25 €

Απαραίτητα έγγραφα

Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας οτι θα χρειαστεί να αφήσετε το διαβατήριο σας για όλη την διάρκεια της επεξεργασίας της αίτησης.

Προκειμένου να υποβάλετε αίτηση για απλή τουριστική βίζα μονής, διπλής ή πολλαπλών εισόδων , θα πρέπει να βεβαιωθείτε οτι έχετε τα ακόλουθα:

 1. Επιβεβαίωση ότι θα φιλοξενηθείτε ως τουρίστας από έναν Ρώσο ταξιδιωτικό πράκτορα, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο ενιαίο μητρώο τουριστικών πρακτόρων, γνωστό ως τουριστικό voucher ή visa support. Το έγγραφο αυτό πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία διαβατηρίου , ημερομηνίες ταξιδιού , αριθμό εισόδων, προορισμό, αριθμό μητρώου της τουριστικής οργάνωσης και αριθμό επιβεβαίωσης (μπορείτε να βρείτε ένα δείγμα εδώ)

  Σημαντικό- Η κράτηση του ξενοδοχείου ή της διαμονής δεν γίνεται δεκτή. Παρακαλούμε ελέγξτε την εγκυρότητα των στοιχείων διαβατηρίου καθώς και τα στοιχεία της οργάνωσης, τις υπογραφές και τις σφραγίδες πάνω στο τουριστικό voucher πριν καταθέσετε την αίτηση σας.

  Σημαντικό για τους αιτούντες στην Αθήνα- τα υποβληθέντα δικαιολογητικά (τουριστικά voucher, προσκλήσεις κλπ) θα πρέπει να φέρουν την πρωτότυπη υπογραφή και σφραγίδα της οργάνωσης που σας προσκαλεί. Δικαιολογητικά που φέρουν πανομοιότυπες υπογραφές (είτε αυτοματοποιημένες είτε αντίγραφα) δε θα γίνονται δεκτά. (μπορείτε να βρείτε ενα δείγμα εδώ)

 2. Πρωτότυπο διαβατήριο, το οποίο πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 2 κενές σελίδες θεωρήσεων, και το οποίο πρέπει να ισχύει για χρονικό διάστημα 6 μηνών μετά τη λήξη της θεώρησης• Το διαβατήριο πρέπει να είναι υπογεγραμμένο απο τον κάτοχο του.
 3. Διαδικτυακό έντυπο αίτησης που συμπληρώνεται στον ιστότοπο visa.kdmid.ru, εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο αυτοπροσώπως από τον αιτούντα•

  (Κατά την επιλογή της τοποθεσίας όπου θα υποβάλετε τα έγγραφα σας, θα πρέπει να δηλώσετε το Κέντρο Θεωρήσεων όπου σκοπεύετε να υποβάλετε τα έγγραφά σας)

 4. Έγχρωμη φωτογραφία 3.5εκ. X 4.5 εκ.- παρακαλούμε δείτε τη σελίδα προδιαγραφές φωτογραφίας παραπάνω (οι φωτογραφίες διαβατηρίου 4εκ. Χ 6εκ. δεν θα γίνονται δεκτές).

  Η φωτογραφία πρέπει να επικολλάται πάνω στην ηλεκτρονική αίτηση (κι οχι να τοποθετείται με συρραπτικό!)
 5. Πρωτότυπο έγγραφο ιατρικής ασφάλισης, που να ισχύει στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να καλύπτει όλη τη διάρκεια της θεώρησης.

  Ταξιδιωτική ασφάλιση πρέπει να καταθέσουν οι πολίτες των παρακάτω χωρών: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Δανία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλάνδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Τσεχία, Σουηδία, Ελβετία, Εσθονία, Κίνα (μόνο για τουριστικές βίζες) Ισραήλ, Ιρλανδία και Ιράν.

  Παρακαλείστε να σημειώσετε - Το ιατρικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να περιέχει:

  • την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας•
  • τον αριθμό ασφαλιστηρίου•
  • το πλήρες όνομα του ασφαλισμένου•
  • τα πλήρη στοιχεία του ασφαλιστή•
  • το ασφαλιστήριο πρέπει να καλύπτει όλη την περίοδο της παραμονής στη Ρωσία για τις βίζες μονής και διπλής εισόδου
  • μια λίστα των ιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών μεταφοράς που προβλέπονται, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού•
  • το ελάχιστο ποσό κάλυψης πρέπει να είναι 30.000 ευρώ•
  • η περιοχή κάλυψης πρέπει να είναι σε όλο τον κόσμο, τη Ρωσική Ομοσπονδία, ή την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας•
  • την υπογραφή του ασφαλιστή.

  Μόνο τα ασφαλιστήρια συμβόλαια από ρωσικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς ή τους οργανισμούς ασφάλισης που έχουν συνάψει συμφωνίες αντασφάλισης με Ρωσικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς με άδεια να παρέχουν αυτό το είδος της ασφάλισης, ή έχουν συνάψει συμφωνία με μια οργάνωση παροχής υπηρεσιών (βοήθεια), η οποία οργανώνει ιατρική βοήθεια (ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφοράς), στον ίδιο βαθμό ή που υπερκαλύπτουν αυτές που προβλέπονται στον κατάλογο των ελάχιστων απαιτήσεων θα γίνονται δεκτά.

  Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και οι επιστολές επιβεβαίωσης που δεν περιέχουν τις παραπάνω πληροφορίες και τα τυποποιημένα έντυπα που σφραγίζονται από τον ασφαλιστή, καθώς και πλαστικές κάρτες ασφάλισης που εκδίδονται απο ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν θα γίνονται δεκτά.

 6. Πρωτότυπο και αντίγραφο έγκυρης ελληνικής άδειας παραμονής (

  Εάν δεν είστε Έλληνας υπήκοος, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Θεωρήσεων καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να προσκομίσετε επιπλέον έγγραφα ή άδεια παραμονής ( αποδεικτικό μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα για περισσότερο από 90 ήμερες)

 7. Σε περίπτωση που δεν θα καταθέσετε τα δικαιολογητικά σας αυτοπροσώπως, κι επιθυμείτε να τα καταθέσει κάποιος άλλος για εσάς, θα πρέπει να υπάρχει μια εξουσιοδότηση επικυρωμένη απο τις τοπικές αρχές.
 8. Συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη Υπεύθυνη Δήλωση/Δήλωση Συγκατάθεσης
  Η Πρεσβεία ή το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να απαιτήσει συμπληρωματικά έγγραφα πριν από την έκδοση βίζας, μπορεί να σας προσκαλέσει σε συνέντευξη ή να παρατείνει το χρόνο που απαιτείται για την εξέταση της αίτησης θεώρησης σας.

  Η πληρωμή των προξενικών χρεώσεων και των υπηρεσιών μπορεί να γίνει στο Κέντρο Θεωρήσεων.

Προδιαγραφές φωτογραφίας

Photo

Σημείωση: Οι φωτογραφίες που υποβάλλονται πρέπει να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.

Παρακαλείσθε να δώσετε μία πρόσφατη φωτογραφία σας(όχι παλαιότερη των 6 μηνών). Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι:

 • 3, 5 x 4,5 cm και να έχουν ληφθεί σε ένα ανοιχτόχρωμο φόντο (λευκό ή υπόλευκο), έτσι ώστε τα χαρακτηριστικά να είναι διακριτά και σε αντίθεση με το φόντο.
 • Καλή ποιότητα και με το πρόσωπο εστιασμένο.
 • Εκτυπωμένη σε κανονικό φωτογραφικό χαρτί (εκτύπωση φωτογραφικής μηχανής).
 • Όλο το πρόσωπο, χωρίς χαμόγελο (χωρίς γυαλιά ηλίου, καπέλο/κάλυμμα ή άλλο κάλυμμα του κεφαλιού, εκτός και αν ο αιτών φοράει τέτοια αντικείμενα, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων ή εθνοτικής καταγωγής).
 • Παρακαλείστε να κολλήσετε τη φωτογραφία στο έντυπο αίτησης για τη βίζα.

Σημείωση: Παρακαλείστε να ακολουθήστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες. Αν φωτογραφίες που υποβάλετε δεν πληρούν αυτές τις απαιτήσεις της αίτησης σας, θα θεωρηθεί ελλιπής.

Χρόνος επεξεργασίας

Η Πρεσβεία ή το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία διεκπεραιώνει τις αιτήσεις θεωρήσεων και αποφασίζει αν πρέπει ή όχι να εκδώσει βίζα εντός των προδιαγραφών χρόνου επεξεργασίας της υπηρεσίας (συνήθως 4 και 10 εργάσιμες ημέρες). Αυτό υπόκειται στην προϋπόθεση υποβολής πλήρους σετ εγγράφων και πληρωμής των προξενικών τελών.

Οι χρόνοι διεκπεραίωσης μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την απόφαση της Πρεσβείας ή του Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να υποβληθεί επείγουσα αίτηση θεώρησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο χρόνος διεκπεραίωσης μπορεί να μειωθεί σε μόλις 3 εργάσιμες ημέρες ή και λιγότερο, αν έχει δοθεί εντολή για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης της Ρωσίας ή τον Πρέσβη ή τον Γενικό Πρόξενο της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία

Επιπλέον, ορισμένες αιτήσεις μπορεί να χρειαστούν 30 ημέρες, εάν κριθεί αναγκαίο από την Πρεσβεία ή το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία

Λήψη εντύπων

Για να συμπληρώσετε την διαδικτυακή αίτηση βίζας, πηγαίνετε Εδώ.