Top Button

SSS

  • Seyahatim birkaç Schengen ülkesine birden olacaktır. Hangi ülkeye başvurmam gerekir?

    Schengen vize başvurusu seyahate çıkacağınız asıl ülkenin elçiliğine ya da konsolosluğuna yapılmalıdır. Bu yüzden, başvuru öncesinde seyahat planınızı gözden geçiriniz. Birden fazla ülkeyi ziyaret etmeyi planlıyorsanız, en uzun kalacağınız ülkenin elçiliğine ya da konsolosluğuna başvuruda bulunmalısınız. Eğer her ülke için kalacağınız gün/gece sayısı aynıysa, ilk giriş yapacağınız ülkeden başvuru yapmalısınız.

    Schengen vizesi: Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya,Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de geçerlidir.

  • Şahsen başvuru yapmak zorunda mıyım?

    Evet, parmak izi ve fotoğraf alımı nedeniyle başvurular şahsen yapılmalıdır.

    Daha önce schengen ülkeleri için parmak izi vermiş başvuru sahipleri akredite acentalar veya tanıdıkları aracılığıyla başvuru yapabilirler. Tanıdıları aracıyla başvuru yapmak isteyenler başvuruyu getirecek kişiye noterden alınmış orjinal taahütname ibraz etmek zorundadır.

  • Vize Başvuru Merkezleri nerede bulunuyor?

    Vize başvuru merkezleri İzmir, Ankara, Antalya ve Gaziantep'te bulunmaktadır. Tam adres bilgileri ve haritalar için "Bize Ulaşın" sayfasına gidin.

  • İtalyan vizesi için kimler İzmir, Ankara, Antalya ve Gaziantep'teki Vize Başvuru Merkezlerine başvurabilirler?

    Sadece Türkiye’de ikamet edenler İzmir, Ankara, Antalya ve Gaziantep’e başvurabilirler.

  • Vize işlemleri ne kadar sürecek?

    Schengen vizesinin çıkarılması için yasal zaman süresi 15 iş günüdür ancak elçilik seyahat tarihinden en az 4 hafta önce başvurmasını önerir. Ulusal (uzun süreli) vizeler için zaman çerçevesi daha uzun olabilir.

  • Hangi belgeleri sunmam gerekiyor?

    Gerekli belgeleri görebilmek için ütfen sayfanın üst kısmından vize kategorinizi seçin.

  • Seyahat Sağlık Sigortası sunmam gerekiyor mu?

    Kısa süreli kalış vizesi için başvuran adaylar seyahat sağlık sigortası sunmak zorundadırlar.

  • Vize Ücretlerini nereye ödeyeceğim?

    Başvuru yapan kişi vize başvurusunu teslim ettikten sonra vize ücreti ve hizmet bedelini doğrudan Vize Başvuru Merkezi'ne öder.

  • Pasaportum başkası tarafından geri alınabilir mi?

    Yetki belgesi sunan herkes pasaportu teslim alabilir. Pasaportunu kurye ile teslim almak isteyen yolcularımızın red alması durumunda pasaportlarını ofisimize bizzat gelerek elden teslim almaları gerekmektedir, bir başkası vekaleten teslim alamaz. Ayrıca, başvurusu olumsuz sonuçlanan yolcularımız da pasaportlarını ofisimize bizzat gelerek teslim almaları gerekmektedir, bir başkası vekaleten teslim alamaz.

  • Almış olduğum ret için itiraz hakkım var mı?

    İtiraz başvurusu ile ilgili ayrıntılı bilgi Elçilik tarafından verilen ret kararı bilgilendirme yazısında yer almaktadır.

  • Parmak izi işlemleri için ne yapmam gerekiyor?

    Parmak iziniz VFS ofislerine şahsen başvuruda bulunduğunuz sırada alınmaktadır.

    Avrupa Birliği'nin yürürlükteki normlarına göre, Schengen vizesi için başvuru yapan herkesten parmak izi verilerini Avrupa Vize Bilgi Sistemi'ne kayıt ettirmesi istenmektedir (Avrupa Parlamentosu ve Konseyi'nin vize bilgi sistemi (VIS) ve kısa süreli konaklamalar için üye ülkeler arasında veri alışverişi (VIS yönetmeliği) ile ilgili 9 Temmuz 2008 tarihli, 767/2008 numaralı yönetmeliği (CE)) (http://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-information-system_en)

    Başvuru sahibi son 59 ay (4 yıl 11 ay) içinde bir Schengen vizesi almış ise parmak izi vermekle yükümlü değildir. Başvuru sahibinin bu vizenin fotokopisini sunamadığı ya da bu vizeye ait bilgileri başvuru formunda beyan edemediği durumlarda parmak izi alınması tercih edilir.

    Her Schengen vizesi başvurunuzda parmak izi vermek zorunlu değildir. Daha öncesinde Schengen vize başvuru sürecinde vermiş olduğunuz parmak izinin 5 yıl geçerliği mevcuttur. Bazı özel durumlarda Elçilik talebi üzerine VFS tarafından tekrar parmak izinizin alınması gerekebilir.

    Eğer son beş yıl içerisinde, bir "Schengen" vizesi başvurusu sırasında parmak iziniz alınmadıysa, VFS Global ofislerine şahsen giderek bu işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

    • Schengen ülkeleri dışındaki ülkeler için alınan parmak izleri geçersizdir.
    • Evlilik ya da boşanma nedeniyle meydana gelen soyadı değişikliğinde yeniden parmak izi vermek gerekmektedir.
    • Pasaport işlemleri için yetkili Türk makamlarına verilen parmak izleri, vize işlemlerinde geçersizdir.
    • Adında ya da soyadında ''Ö'' ve ''Ü'' harfi bulunan başvuru sahipleri yapacakları ilk İtalyan vize başvurusu için yeniden parmak izi vermelidir.
    • Daha önceden yapmış olduğunuz bir Schengen vizesi başvurusu sırasında dijital parmak izi vermiş olsanız dahi, bazı özel durumlarda Elçilik tarafından parmak izi verme işleminin tekrarlanması için VFS Global ofisine çağrılabilirsiniz.
  • Schengen Bölgesi'nde izin verilen maksimum süre nedir?

    Kısa süreli kalış için Schengen bölgesine gitmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarının büyük çoğunluğuna - vize muafiyeti veya muafiyeti olmaksızın - verilen azami süre "180 günde 90 gün" olarak tanımlanır. Her giriş tarihi, üye devletlerin topraklarında kalışın ilk günü olarak kabul edilecek ve ilgili çıkış tarihi üye devletlerin topraklarında kalmak için son gün olarak kabul edilecektir. Vize başvuru sahipleri seyahatleri öncesinde önceki seyahatlerini de sayarak, Schengen Bölgesi’nde kalabilecekleri toplam gün sayılarını hesaplamalıdır.